Dzisiaj Tłusty Czwartek, pączusia zjeść warto!
24-02-2022
„Powiedział
Bartek, że dziś tłusty czwartek,
a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków
nasmażyła.”
Historia tłustego czwartku sięga czasów
starożytnych, kiedy to w Rzymie bawiono się hucznie, by powitać nadchodzącą
wiosnę i pożegnać zimę. Wtedy ludzie zajadali się tłustymi mięsami i pączkami z
ciasta chlebowego, nadziewanymi słoniną.
Tradycja jedzenia pączków na słodko pojawiła
się w Polsce w XVI wieku. Dawniej przygotowując te słodkie drożdżowe ciastka do
środka niektórych wkładano orzechy lub migdały, a osoba, która trafiła akurat na
pączek z „niespodzianką” miała cieszyć się szczęściem przez całe życie.
Przesąd głosił, że ten, kto nie zje w tłusty
czwartek ani jednego pączka, będzie skazany na niepowodzenia w przyszłości.
Abyśmy więc mieli powodzenie w przyszłości, ze
smakiem zajadaliśmy się smakowitymi pączkami i chrustem.
Bardzo serdecznie dziękujemy naszym kochanym
Rodzicom za te pyszności! Mniam... Mniam ...